Motocykly pro Vatikán

14. 1. 2009 23:29
Rubrika: Úvahy

Motocykly pro Vatikán  Naše republika patřila až do šedesátých let minulého století mezi uznávané motocyklové velmoci. O věhlasu českých motocyklů svědčí  prestižní objednávka strojů pro Vatikán. Zakázku na motocykl pro papežskou gardu získala v r. 1938 strakonická „Čezeta“. Továrna vsadila na svoji  „vlajkovou loď „ - typ ČZ 500 ( dvoudobý dvouválec; 494 ccm ; vrtání a zdvih: 68x68 mm; výkon 15 k při 3800 ot./min. ; komprese: 1:5,6 ;  115 km/h ; 170 kg; 5 l/100km ).

„Vatikánská Číza“ byla vybavena sirénou, karburátory AMAL a zapalováním typu  BOSH. Od sériových motocyklů se odlišovala smetanově bílou barvou. Obvykle používaný chrom byl nahrazen čtyřiadvaceti karátovým zlatem.

Dodnes se spekuluje o počtu vyrobených kusů ( údajně jich mělo být 14 ). Část dokumentace z továrního archivu „Čezety“  záhadně zmizela.

Po vyřízení objednávky nastaly potíže, zákazník nezaplatil. Pozdější pátrání ve vatikánském archivu odhalilo pokus o zfalšování údajů na objednávkách. Do případu byl zapleten vysoce postavený příslušník gardy. Dlužník i věřitel usilovali o vzájemnou dohodu,  protože ani jedna ze stran netoužila po skandálu. Jejich obavy však byly zbytečné, psal se rok 1939 a svět měl úplně jiné starosti.Jaký byl osud těchto unikátních  motocyklů ? Skončily ve šrotu a nebo v soukromých sbírkách ?  To už asi nikdo nezjistí.

Proslulou ČZ 500 Vatikán můžete spatřit v několika muzejních sbírkách a na srazech veteránů. Všechny exponáty  jsou ve skutečnosti jen původní sériové motocykly, které prošly renovací a dostaly „vatikánský design“.  Ačkoliv se jedná o repliky, stále budí zaslouženou pozornost a obdiv. Ostatně -  posuďte sami.

Fotogalerie :http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=22024

O ČZ 500 Vatikán se vypráví leccos, například koluje fáma, že motocykl byl vyroben přímo pro Sv. Otce ……
Máte-li o historii "vatikánské čezety" přesnější a především seriozní informace - rád se poučím.

Pro "nevěřící Tomáše :

Zobrazeno 3602×

Komentáře

xbodlinax

Tak tomu říkám krasavice a asi je to taková Dáma mezi motorkama:-)

PLHOJ

O ČZ 500 Vatikán se vypráví leccos, včetně fámy, že motocykl byl vyroben přímo pro Sv. Otce ……<br />
Máte-li však přesnější a především seriozní informace - rád se s nimi seznámím.

kezalb

no skutečně krásné stroje.......ty by byla škoda i startovat;)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková