"Motorkářská mše"

25. 10. 2008 3:25
Rubrika: Úvahy | Štítky: motorkáři , mše

Motorkářská  mše“ ( stalo se  nestalo)


V jedné blíže nejmenované farnosti právě skončila  nedělní bohoslužba. Věřící postávají v hloučcích  před kostelem a baví se. Paní X postarší rozšafná dáma,  se obrátí na svoji sousedku : „Víte, já poslední dobou nějak špatně slyším, co dnes pan farář ohlašoval. Prý bude v sobotu nějaká moravská mše? Sousedka velice ochotně odpoví : „Kdepak moravská, ale v sobotu tady bude motorkářská mše.“ Paní X užasle opakuje : „Motorkářská mše?“ Pak začne lamentovat: „To ….. to tady budou ty…..   ty motorkáři! Náš pan farář snad ztratil rozum. On bude sloužit mši sv. pro takové neznabohy! To, abychom pak nechali znova vysvětit kostel! Kdepak, já budu doma a pomodlím růženec“

Příští neděli se paní X setká před kostelem se svojí sousedkou, která nadšeně vypráví: „Škoda, že jste nebyla v sobotu na té motorkářské mši sv., bylo moc pěkné. Muzika sice nestála za nic. Některý chlapi vypadali jako vagabundi a představte si, že na motorkách přijely i ženské. Ale to by jste koukala, jak se pěkně chovali. Rozhodně líp než ta mládež, která se při půlnoční nahrne do kostela a dělá samý vejtržnosti. Když se pan farář modlil za ty, co se letos na motorkách zabili, ženský si utíraly voči a některý mužský  měli taky na krajíčku.Náš děda, teda jako manžel, by do kostela ve všední den nikdy nešel. Prej to je ztráta času. Ale tuhle sobotu byl jako na trní, ani jsem mu nemohla stačit jak se hnal do kostela. Po mši svatý se motal kolem motorek jako malej kluk. Voči na vrch hlavy. Pořád vzdychal, jaká je to krása a škoda, že není mladší ….. že by taky jezdil … no,  já vám ho nemohla dostat domů ! Potom si ještě počkal na pana faráře a vyptával se ho, kdy zase „udělá“  takovou mši.“  

Paní X udiveně naslouchala a nevěřícně vrtěla hlavou. Vyprávění sousedky jí znělo v uších ještě cestou z kostela. Z přemítání jí však vyrušilo hlasité zatroubení. Paní X sebou zděšeně trhla a zjistila, že stojí na kraji silnice u přechodu pro chodce. Před ním právě zastavili dva motorkáři, jeden si trochu nervózně pohrával s plynem, ale druhý jí pohybem ruky naznačoval, že klidně může přejít. Vyděšená paní X ani nestačila „vzít  Boží jméno nadarmo“. Vůbec nevěděla, jak se dostala na druhou stranu silnice. Připadala si jako ve snu. Pak se ozval řev motorů. Paní X stála na chodníku a dívala se za odjíždějícími motorkáři. Snad si uvědomila, co by asi se stalo, kdyby ti dva nestačili včas zastavit …….   Kdo ví, třeba za rok přijde na tu „moravskou“ -  pardon  - na tu  „motorkářskou“ mši . 

 ( v přímé řeči je záměrně použito výrazů z hovorové češtiny ) 

V médiích se čas od času objeví zpráva, že tam či onde nějaký kněz sloužil „motorkářskou mši“. Tento výraz je poněkud nepřesný. Ve skutečnosti se totiž jedná o mši svatou s účastí motorkářů. Tato mše sv. může být sloužena za oběti dopravních nehod. Na začátku motorkářské sezony je možno prosit o požehnání na cestu. V podzimním čase se nabízí příležitost k poděkování za ochranu a pomoc. Žehnání dopravních prostředků vždy předchází poučení o smyslu obřadu. I motorkáři mají sklon k pověrám a nejeden z nich by se mohl domnívat : Tak a teď to mám požehnané, nic se mi nemůže stát. Účastníci jsou také upozorněni na podmínky za kterých je možno přistoupit ke sv. přijímání. V některých případech je vhodnější místo slavení mše sv. připravit bohoslužbu slova. Na rozdíl  od návštěvníků „půlnočních mší“, kteří se hlasitě baví, žvýkají a bezostyšně telefonují,  se motorkáři v kostele chovají velice slušně.

Fotografie z jedné „motorkářské mše“ najdete na :

http://picasaweb.google.cz/farnost.josefov/20080927BikersMass#

Zájemcům mohu zaslat i další odkazy. 

Příště úvaha „Kněz - motocyklista -  motorkář“ 

Zobrazeno 2491×

Komentáře

Pavla Bujnochová

Hmmm, v červnu budou mít moji kamarádi motorkářskou svatbu (církevní) Jenom nevím jak to udělají s těma dlouhýma šatama, aby se jim nezamotaly do kola.

Schwert

Hnus.

Tofl

Úžasné... Je dobře, že se víra dostala i do podvědomí motorkářů. Jsem osobně rád, že tyto podobné mše svaté, protože hodně lidí pozná motorkáře i motoristy obecně z jiné stránky než pouze ty špatné z médií. Je pravda, že ne všichni jsou stejní, ale to je tak všude... Osobně znám pár motorkářů, kteří jsou slušní a jezdí podle předpisů.
Chvála Kristu Otče, za tento článek.

Mili

Já na takové "motorkářské" mši byla. Na jaře v Ostravě - Zábřehu. Aj se svojím milým, na motorce :o) A su za to moc ráda. Poznali sme dík tomu další mladé věřící se stejným koníčkem.
A mša to byla úžasná, s perfektním kázáním jak dělaným pro uši motorkářů.
A pak společná projížďka k Lučině.
Prostě dík za takové akce a doporučuju aj nemotorkářom. Třebas budete mile překvapení :o)

Ross

Zdravím... s panem děkanem Hojným jsem byl na BIKER MASS a další fotky: <br />
ROK 2007 http://www.flyingshadows.cz/fotogalerie/15_9_2007_Josefov_I/strana.html<br />
ROK 2008<br />
http://www.flyingshadows.cz/fotogalerie/2008_Moto_mse_sv/strana.html<br />
Některé věci a události jsou nyní nové, například koberec v josefovském kostele + jsem bez spolujezdkyně ;o)))

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková